Tagasi nimekirja juurde

Eesti leiva päev ja sügislaat "Rikka leib, vaese leib" Eesti Vabaõhumuuseumis

Etendus
Kogu perele
Näitus/Muuseum
Muusika
-
Eesti Vabaõhumuuseum (Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn)
Korraldaja
Eesti Vabaõhumuuseum
Kesk kirevat lõikusaega kutsume külla kõiki, kel huvi eestimaise traditsioonilise toidu vastu. Päeva peakangelane on kodumaine rukkileib.

Tänavuseks teemaks on "Rikka leib, vaese leib"

Meie toidulaud pole alati olnud nii rikkalik ja mitmekesine kui tänapäeval. Söögid, mida praegu valmistame argiroogadena, kuulusid veel 150 aastat tagasi vaid jõuka mõisarahva lauale. Niigi lihtsat igapäevast toitu mõjutasid ikaldused, sõjad ja majanduskriisid, mis sundisid leidlikkusele ja kokkuhoiule.

Leivapäeval piilume sisse erinevatesse köökidesse, räägime nii kõrgklassi peenematest roogadest kui ka lihtsa talurahva leivast, tutvume nutika perenaise nippidega sõjajärgses toidunappuses ja talongide ajal ning valmistame toidujääkidest kaasaegseid gurmeetoite.  

Sassi-Jaani talu – Käsikivil jahvatamine ja näljaleib

Köstriaseme talu – Rehepeks ja rukkiõled

Pulga talu suveköök – Käkk ja taar kui talurahva argitoit ja -jook

Pulga talu rehemaja ees – Are Uderi nukuetendus „Moor ja vaar“ kell 11.30 ja 13.00. See on näidend, milles tuleb juttu ka taarist.

Härjapea talu – Rikkus pole häbiasi! Ettevalmistused juubelisünnipäevaks.

Lau külapood – Eestiaegne kaubaküllus

Kuie külakool – Mõisa mõjutused koolirahva toidulaual

Sepa talu – Varajase kolhoosiaja toidumured

Kolhoosimaja – defitsiidiaja rupskiroogadest säästliku gurmeeni

Peipsivene majas küpsetatakse mesileiba ja setu talus rukkijahust lihtsaid rüavatsku.

Sutlepa kabel – leiva õnnistamine. Esineb Eesti Rahvusraamatukogu naiskoor.

Leivakonkurss – iga-aastasele leivakonkursile on oodatud osalema koduleivad. Parima leiva valmimine.

Kolu kõrtsis võtab laulu üles leelokoor „Sõsarõ“, kes esitab leivateemalisi setu laule.

Korraldaja
Eesti Vabaõhumuuseum

59.4340399, 24.6426304