Tagasi nimekirja juurde

Korea hapenduskunst: Valge kimchi, vee kimchi

Konverents
Varia
-
Linnataru Stuudio
Korraldaja
Metsik Toit OÜ

Kas himustad aasta alguses pärast rikkalikke pidusööke midagi värsket, kerget ja tervisliku; midagi mis korrastab kõhtu ja hoiab meele erksana?

Kas teadsid, et kimchi kodumaal Koreas tuntakse üle 200 erineva kimchi ning on olemas palju erinevaid ja unikaalseid kimchi maitsete ja koostisosade kombinatsioone ja valmistusviise? Kas oled kuulnud valgest kimchi-st, vee kimchi-st või hoopis templiköögi kimchi-st?

Vee (mul) kimchi on algselt pärit Põhja-Korea aladelt ning see on justkui söök ja jook korraga. See valmib rutem kui klassikaline terav kapsa kimchi ning on hinnatud just selle kihiseva “puljongi” seedimist soodustavate omaduste poolest.

Valges (baek) kimchi’s aga ei kasutata gochugarut (Korea tšillipulbrit), mistõttu on see palju mahedam, ent siiski väga maitsekas ning omamoodi pidulik tänu mõnele põnevale koostisosale. Valget kimchi’d hoitakse ja serveeritakse puuviljase aromaatse maiguga leemes.

Kui sinu maitsemeel on juba tuttav terava kimchi-ga, kuid tahaksid nüüd ära õppida uusi kimchi valmistamisviise, siis tule Metsiku Toidu töötuppa 24. jaanuaril kell kell 12:00 Linnataru stuudios. Tutvume lähemalt traditsioonilise Korea köögi hapenduskunstiga ning teeme valget (baek) ja vee (mul) kimchit.

Selles hapendamise töötoas on sul võimalus õppida endale ise kodus valmistama kõiksugusest põnevast toorainest neid vähem tuntud aga siiski ülimaitsvaid kimchi’sid, lisades oma talvisesse menüüsse keha ja meelt turgutavat pre-ja probiootilist toitu.

Kimchi on kõrgelt hinnatud tervisele kasulike probiootikumide ja kiudainete poolest. Kimchis sisalduvad kasulikud bakterid toetavad seedetrakti mikrofloorat ja paremat seedimist, tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad toota kehale olulisi vitamiine. Tänased teadusuuringud kinnitavad positiivset seost hea kõhutervise ja vaimse tervise vahel – tasakaalus mikrobioota võib parandada tuju, vähendada stressi ja ärevust ning toetada kognitiivset võimekust.

Kimchi on üleilmselt soojalt vastuvõetud, sest kimchi on toitainerikas ja tervislik, kuid eelkõige on kimchi inimeste keelel ja meelel ikka oma sõltuvustekitava maitse ja tekstuuri tõttu.

Töötoa sisu

  • õpid tegema valget (baek) ja vee (mul) kimchit
  • saad teadmisi fermenteeritud pre-ja probiootilise toidu tervisekasust
  • õpid tundma kimchi fermenteerimise protsessi
  • avastad kimchi rikkaliku maailma ja traditsioone
  • saad mitmeid praktilisi nõuandeid ja nippe

Lisaks degusteerime erinevaid kimchi-sid ja teisi probiootilisi suupisteid-määrdeid. Iga osaleja saab endale kaasa kohapeal valmistatud purgi kimchit ja digitaalse raamatu, kust leiab huvitavat infot kimchi (ja Korea) kultuuri- ja ajaloost, sissevaate kimchi telgitagustesse, kimchi tegemise know-how ja retseptid.

Piletid

Varajane ärkaja 55€ (kuni 21. detsember)
Tavapilet 59€

Pilet sisaldab lisaks töötoas osalemisele digikonspekti retseptidega, suupisteid & teed. Soovi korral saab pileteid osta ka Linnataru veebilehelt

Töötoa läbiviija

Liis Tuulberg on Metsiku Toidu asutaja ja pikaaegne fermenteerimise entusiast, kes õppis fermenteerimist Kopenhaageni Nordic Food Labis. Viimase dekaadi on ta pühendunud fermenteeritud toitude-jookide maailmale. Metsik Toit pakub töötubasid nii professionaalidele kui kodukatsetajatele. Meie sahvris fermenteerub alati mitmeid põnevaid eksperimente — eritüüpi misod, kimchid, käsitöö äädikad, kraut-id, kõiksugused köögivilja hapendused, kombuchad ja teised. Kõige erilisem on aga riiul, mis on pühendatud fermenteeritud kodumaistele metsikutele taimedele ja andidele.

Metsik Toit

metsiktoit.ee
instagram.com/metsiktoit
facebook.com/metsiktoit

Linnataru stuudio

linnataru.ee

Korraldaja
Metsik Toit OÜ

59.4554149, 24.6760982